G Y A L T O N   R I N P O Č E

 NOV TRILETNI PROGRAM ŠTUDIJA IN PRAKSE

"ODKRIVANJE BUDE V SEBI”

1. stopnja: Notranji mir

17.–20. avgust 2023

BUDISTIČNI CENTER PALPUNG

 

Dragi prijatelji v dharmi!

Z velikim veseljem vam sporočamo, da se bo to poletje pri Palpungu Slovenija začel nov sveti triletni program učenja in prakse "Odkrivanje Bude v sebi" (Discovering the Buddha Within). Na to smo že dolgo čakali!

 

To sveto izročilo je namenjeno vsem.

Je izjemna priložnost, da se povežete z linijo, poglobite znanje in razumevanje budistične poti ter postopoma pridobivate izkušnje v praksi. Skozi vse leto bodo potekala tudi redna srečanja skupine za nadaljevanje prakse, ki jih bo vodila rezidenčna lama Karma Wangmo.

 

PRIJAVA

Prosimo, da si spodaj preberete podrobnosti o učnem načrtu in nam sporočite, ali bi se želeli  udeležiti tega programa, tako da pošljete informativno prijavo. Ko bomo poznali približno število udeležencev, se bomo lahko ustrezno pripravili.

Po prejetju vaše pred prijave, vas bomo obveščali o podrobnostih programa in predlaganih donacijah. Potrudili se bomo, da bo program dostopen vsem, ki bi se ga želeli udeležiti.

 

NASTANITEV

V centru nudimo možnost nastanitve v dormitoriju. Število je omejeno, zato vam priporočamo čim prejšnjo rezervacijo.

V okolici centra je na razpolago kar nekaj privatnih namestitev, možna je pa tudi postavitev šotora v centru.

 

SPLOŠNE INFORMACIJE O UČNEM NAČRTU

Odkrivanje Bude v sebi je izkustveni program učenja Budove dharme, ki je nastal kot del obsežne vizije Guruja Vadžradhare Njegove svetosti 12. Čamgona Kentinga Tai Situpe.

Več let so lame in učenci Palpung dharma centrov po vsem svetu prosili njegovo svetost 12. Čamgona Kentinga Tai Situpo, naj naredi učni načrt za študij dharme po korakih, ki bo prilagojen tujim učencem in ki bi ga lahko poučevali in izvajali v vseh Palpung dharma centrih. Njegova svetost je na podlagi te prošnje oblikoval triletni študijski program.

Cilj tega učnega načrta je na preprost in razumljiv, a hkrati celovit način razložiti bistvo Budovih naukov. Buda Šakjamuni je pokazal naravo uma bitij in naravo pojavov na treh različnih ravneh, pri čemer je vsaka naslednja raven globlja in širša od prejšnje.

Ta triletni učni načrt sledi Budovim naukom, ki jih je podal, ko je trikrat zavrtel kolo dharme. Temu sledi sveto izročilo štirih tanter, kar ustreza trem postopnim ravnem odkrivanja ultimativne narave uma in pojavov. Najboljši način, da tuji poslušalci pridobijo pravilno razumevanje teh treh osnovnih ravni Bude dharme je, da se jim približajo z lastno neposredno izkušnjo preko različnih meditacij, povezanih z vsako od teh treh ravni.

Za vsako raven bo učitelj razložil pogled (intelektualno razumevanje), meditacijo (izkustveno razumevanje) in uporabo (uporaba tega razumevanja za spremembo vsakodnevnih navad) posameznih tem v skladu s šravakajano, mahajano in vadžrajano. S temi tremi vidiki: pogledom, meditacijo in delovanjem človek odkriva Budo v sebi.

Meditacije, ki so osrednji del vsake ravni, so razdeljene na dva dela: šamatha (mirno bivanje) in vipašjana (napredni vpogled).

 

UČITELJI PROGRAMA

Glavni mojstri, ki bodo podajali učni načrt Odkrivanje Bude v sebi, so NjegovaEminenca Yongey Mingyur Rinpoče in drugi mojstri, vključno z Njegovo Eminenco Gyalton Rinpočejem in višjimi khenpoji samostanskega sedeža Palpung Šerabling.

N. E. Yongey Mingyur Rinpoče je sprejel vodenje programa, ki se je začel izvajati v samostanskem sedežu Palpung Šerabling novembra 2022.

N. E. Gyalton Rinpoče in štirje častitljivi višji khenpoti bodo od leta 2023 dalje vsako leto potovali v samostane Palpung in dharma centre po vsem svetu in poučevali po tem učnem načrtu. (Učitelj, ki bo letos poučeval v Sloveniji je N.E. Gyalton Rinpoče.)

V vsakem centru Palpung bo po letnih učenjih na voljo nadaljevanje z rednimi srečanji za prakso pod vodstvom rezidenčnih lam.

Potem ko bo prejel učenja od katerega koli od imenovanih učiteljev, bo vsak študent za ustrezno spremljanje tega študijskega programa dobil uporabniško ime in geslo za dostop do spletne študijske platforme, prek katere bo lahko pošiljal vprašanja khenpotom.

 

PODROBEN UČNI NAČRT

Učni načrt za program Odkrivanje Bude v sebi je sestavljen iz treh stopenj (3 leta):

1. Notranji mir

2. Prebujeno srce

3. Izvirna čistost

 

1. STOPNJA: NOTRANJI MIR

Osredotoča se na umirjanje uma ter razvijanje vpogleda in modrosti s pomočjo preprostih, a globokih študij, meditacij in kontemplacij, ki izhajajo iz Budovih naukov šravakajane.
Meditacije zavedanja in natančno znanje bodo učencem omogočili, da odkrijejo notranji mir, da sprejmejo in opustijo posvetne skrbi ne da bi se jih oklepali ali jih zavračali, ter da razvijejo stabilno težnjo po resnični svobodi. 
S pomočjo vodenih meditacij in srečanj posvečenim vprašanjem in odgovorom se bodo učenci naučili, kako začeti z vsakodnevno meditacijo doma.

Na tej stopnji bodo učenci:

1. Spoznali bistvo meditacije

- Razvijali in negovali zavedanje in notranji mir z uporabo diha, telesa, občutkov, misli, čustev in pojavov kot podpore pri meditaciji.

2. Spoznali osnove budizma s pomočjo znanja in meditacije vpogleda

- Razumeli pomanjkljivosti svojega življenja in sveta, izvor in prenehanje trpljenja ter sredstva za dosego tega prenehanja ter razumevanje zatočišča. To so izhodiščne točke poti do večnega stanja blaginje, ki je polno prirojene dobrote in sijočih čistih lastnosti.

- Razvijali meditacijo vpogleda, ki temelji predvsem na izkustvenem opazovanju nestalnosti naravnega toka vsega.

 

2. STOPNJA: PREBUJENO SRCE

Z meditacijami o nesebični ljubezni, sočutju, veselju, enakodušnosti itd. se bodo učenci naučili prebuditi svoje srce in odkriti svojo prirojeno dobroto, kar bo še dodatno obogatilo umirjeno stanje uma in poglobilo meditacijo s prepoznavanjem praznine, ki je bistvo mahajane.

Na tej stopnji bodo učenci:

1. Odkrili svojo notranjo dobroto

- odkrivali in gojili bodo ljubezen, sočutje, hvaležnost, radost in umirjenost

- razvijali bodo svoj potencial s pomočjo šestih popolnih stanj uma, šestih paramit

- urili bodo um, preoblikovali negativna stanja uma v ljubezen in sočutje

2. Razširili svojo motivacijo in perspektivo ter pridobili globlji vpogled

- z učenjem in meditiranjem o bodhičiti, prebujenem umu

- s pridobitvijo naprednega vpogleda, ki z neposredno izkušnjo razume brezjaznost

 

3. STOPNJA: IZVIRNA ČISTOST

Meditacije, povezane z budovo naravo, ki je osnova vadžrajane, zadnjega Budovega nauka, bodo učencem omogočile, da odkrijejo svojo razsvetljeno naravo, prvobitno čistost uma in vesolja ter izkusijo čisto zaznavanje vseh in vsega.

Na tej stopnji bodo učenci:

1. Odkrivali prvobitno čistost svojega uma in vesolja

- z naprednim vpogledom bodo odkrivali svojo budovo naravo in izvirno čistost vsega

2. Naučili se bodo, kako razkriti to čistost

- s spoštovanjem in razvijanjem hvaležnosti za lasten razsvetljen um, z meditacijo o guru jogi ter z učenjem o meditacijah na stopnji kreacije in dovršitve v skladu z vadžrajano

 

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na info@palpung.si.

Prijazno vabljeni!

Palpung Slovenija