R i n g u  T u l k u  R i n p o č e

Seminar U M E T N O S T  S R E Č E  VI

2.–3. september 2023

BUDISTIČNI CENTER PALPUNG

 

Priznani budistični učitelj Ringu Tulku Rinpoče nas bo letos ponovno obiskal. Ob tej priložnosti pripravljamo nadaljevanje seminarja o umetnosti sreče v budizmu v budističnem centru Palpung v Mrzlem Logu.

Rinpoče bo učil na podlagi besedila Okras osvoboditve (The Jewel Ornament of Liberation), ki ga je napisal tibetanski budistični mojster Gampopa.

PROGRAM MEDITATIVNEGA UMIKA

Rinpoče bo učil o petih poteh, o desetih nivojih bodhisatve, o Budovem popolnem razsvetljenju ter Budovem razsvetljenem delovanju.

Ob zaključku meditativnega umika nam bo Rinpoče podelil iniciacijo Mandžušrija.

Točen urnik učenj bomo sporočili naknadno.

Učenja bodo potekala v angleščini s prevodom v slovenščino.

PREDHODNA PRIJAVA JE OBVEZNA

 

PRIJAVA

Zaradi lažje organizacije naprošamo vse, ki se nameravate udeležiti celotnega meditativnega umika ali posameznih dni, da se prijavite preko spletnega obrazca.

Po prejetju vaše pred prijave, vas bomo obveščali o podrobnostih programa in predlaganih donacijah. Potrudili se bomo, da bo program dostopen vsem, ki bi se ga želeli udeležiti.

 

NASTANITEV

V centru nudimo možnost nastanitve v dormitoriju. Število je omejeno, zato vam priporočamo čim prejšnjo rezervacijo.

V okolici centra je na razpolago kar nekaj privatnih namestitev, možna je pa tudi postavitev šotora v centru.

 
PREHRANA

Za udeležence meditativnega umika bomo v centru za kosila organizirali vegetarijanski/veganski catering. Menu in cene kosil vam bomo sporočili naknadno.

 

KRAJ DOGODKA

Budistični center Palpung, Mrzli Log 7, Črni Vrh nad Idrijo

 

MANDŽUŠRI (Skt. Mañjuśrī) je v tibetanskem budizmu cenjen bodhisatva, ki uteleša modrost vseh bud desetih smeri in treh časov. Pogosto je upodobljen vihteč meč modrosti, ki simbolizira njegovo sposobnost, da preseka nevednost in zablodo, v drugi roki pa drži lotosov cvet, na katerem počiva sutra Pradžnaparamita, ki simbolizira njegovo obvladovanje najvišje modrosti. Mandžušrija cenijo kot vir navdiha za učenjake in praktike ter kot simbol končnega cilja razsvetljenja preko gojenja modrosti. Mandžušrijevi nauki poudarjajo pomen razvijanja preudarnosti in jasnega razumevanja kot sredstva za premagovanje trpljenja in doseganje osvoboditve.

GAMPOPA (1079-1153) je eden od najpomembnejših mojstrov tibetanskega budizma, glavni učenec velikega jogija Milarepe in eden od ustanoviteljev linije Kagju. Znan je po tem, da je združil učenja linij Kadampa in Kagju.

Z besedilom Okras osvoboditve je v linijo Kagju, v kateri je najpomembnejše Milarepovo učenje o meditaciji Mahamudre, vpeljal Atišova učenja Lamrima ali postopne poti do razsvetljenja, ki so glavna učenja linije Kadampa.

S študijem besedila Okras osvoboditve lahko pridobimo razumevanje celotne filozofije in prakse budizma. V njem je sistematično in praktično predstavljena celotna pot do trajne sreče, zato ima Ringu Tulku Rinpočejev seminar naslov "Umetnost sreče".

 

Ringu Tulku Rinpoče je tibetanski budistični učitelj linije Kagju. Študiral je vse različne linije izročil tibetanskega budizma pod vodstvom mnogih pomembnih učiteljev, vključno z N. S. 16. Karmapo in N. S. Dilgo Kjentse Rinpočejem. Osnovno izobrazbo je pridobil v Namgjal inštitutu za tibetologijo v Sikkimu in na Sampurnananda sanskritski univerzi v Varanasiju v Indiji. Že 25 let piše učbenike za študij tibetanščine in je profesor tibetanskih študij v Sikkimu.

Od leta 1990 potuje po celem svetu ter poučuje budizem in meditacijo na univerzah, inštitutih in v budističnih centrih po Evropi, ZDA, Kanadi, Avstraliji in Aziji. Pogosto sodeluje na različnih medverskih, znanstvenih in budističnih srečanjih. Napisal je več knjig o budizmu in nekaj knjig za otroke, v tibetanščini in različnih evropskih jezikih.

Več o Rinpočejevih dejavnostih si lahko preberete tukaj.

 

Priporočamo udeležbo celotnega seminarja, lahko pa se udeležite tudi posameznih predavanj.

Seminarja se lahko udeležite vsi, ne glede na to, ali ste obiskali predhodne seminarje.

 

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na info@palpung.si.

 

Prijazno vabljeni!