Ringu Tulku Rinpoče

U m e t n o s t     s r e č e    I

Seminar na podlagi besedila "Okras osvoboditve" 
tibetanskega budističnega mojstra Gampope.


V Ljubljani, 27. – 29. 7. 2012

 

Priznani budistični učitelj Ringu Tulku Rinpoče bo letos ponovno obiskal Slovenijo. Ob tej posebni priložnosti pripravljamo vikend seminar na temo umetnosti sreče v budizmu. Rinpoče bo na seminarju z naslovom "Umetnost sreče I" učil na podlagi besedila "Okras osvoboditve", ki ga je napisal tibetanski budistični mojster Gampopa.

Vsebina in urnik programa  ‘Umetnost  sreče I’ - "Okras osvoboditve - 1. del" 

  • Petek, 27. julij,  18:00 - 20:30 - Uvodno predavanje - predstavitev budizma, linije Kagju, Gampope in 1. poglavje Okrasa osvoboditve - budova narava

    ·       Sobota, 28. julij,  10:00 - 12:00 2. in 3. poglavje - dragoceno človeško življenje, in 15:00 - 17:00 4. poglavje - nestalnost

··      Nedelja, 29. julij,  10:00 - 12:00 5. poglavje - pomanjkljivosti samsare
           in 15:00 - 17:00 6. poglavje - karma

Gampopa (1079-1153) je en najpomembnejših mojstrov tibetanskega budizma, glavni učenec velikega jogija Milarepe in eden od ustanoviteljev linije Kagju. Znan je po tem, da je združil učenja linij Kadampa in Kagju. 

Z besedilom Okras osvoboditve je v linijo Kagju, v kateri je najpomembnejše Milarepovo učenje o meditaciji Mahamudre, vpeljal Atišova učenja Lamrima ali postopne poti do razsvetljenja, ki so glavna učenja linije Kadampa. 

S študijem besedila Okras osvoboditve lahko pridobimo razumevanje celotne filozofije in prakse budizma. V njem je sistematično in praktično predstavljena celotna pot do trajne sreče, zato ima Ringu Tulku Rinpočejev seminar naslov "Umetnost sreče". 

Rinpoče bo učil seminar "Umetnost sreče" v treh delih, letos bo učil prvi del, "Umetnost sreče I", ki obsega tretjino besedila Okras osvoboditve, študij katerega bo potekal predvidoma tri leta. Teme letošnjega seminarja bodo: budova narava, dragoceno človeško življenje, nestalnost, pomanjkljivosti samsare in karma, zakon vzrokov in posledic. 

Rinpoče je znan po svoji izjemni sposobnosti, da najgloblje resnice predstavi na jasen in dostopen način. Njegovo učenje nas vodi do globokega izkustvenega razumevanja, ki je uporabno tudi v izkušnjah vsakdanjega življenja, zato njegov topel in prijateljski način podajanja znanja cenijo v Dharma centrih širom sveta. 

Priporočamo udeležbo celotnega seminarja, lahko pa se udeležite tudi posameznih predavanj. 
       

Zadnji dan seminarja bo možno tudi vzeti zatočišče, to je obred, s katerim stopimo na pot budizma.

Predavanja bodo potekala v angleščini, s prevodom v slovenščino.

Prispevek za udeležbo: celoten seminar: 80 € (20% popust za študente, brezposelne in upokojence)

·         samo prvi dan: 20 €
·         samo drugi dan: 35 €
·         samo tretji dan: 35

Prireditev je neprofitne narave, prispevki so namenjeni izključno za kritje stroškov organizacije. Budistična učenja so dostopna vsem, zato nas v primeru finančnih težav obvestite, da skupaj poiščemo pravo rešitev.

Lokacija:

Higeja 
Ptujska ulica 19 
Ljubljana – Bežigrad
www.higeja.si/o-nas/lokacija/ 

 

Predhodne prijave so zaželene na info@palpung.si.

Življenjepis Ringu Tulku Rinpočeja
Ringu Tulku Rinpoče je tibetanski budistični učitelj linije Kagju. Študiral je vse različne linije izročil tibetanskega budizma pod vodstvom mnogih pomembnih učiteljev, vključno z N. S. 16. Karmapo in N. S. Dilgo Kjentse Rinpočejem. Osnovno izobrazbo je pridobil v Namgjal inštitutu za tibetologijo v Sikkimu in na Sampurnananda sanskritski univerzi v Varanasiju v Indiji. Že 25 let piše učbenike za študij tibetanščine in je profesor tibetanskih študij v Sikkimu. 
Od leta 1990 potuje po celem svetu ter poučuje budizem in meditacijo na univerzah, inštitutih in v budističnih centrih po Evropi, ZDA, Kanadi, Avstraliji in Aziji. Pogosto sodeluje na različnih medverskih, znanstvenih in budističnih srečanjih. Napisal je več knjig o budizmu in nekaj knjig za otroke, v tibetanščini in različnih evropskih jezikih.

Več o Rinpočejevih dejavnostih si lahko preberete na spletni strani www.bodhicharya.org. 

Vljudno vabljeni,

Palpung Ješe Čöling

www.palpung.si
info@palpung.si
Palpung Slovenije na Facebook-u
051 209 259 (Ani Karma Wangmo)