Novice

16.–18. avgusta 2019 - Ringu Tulku Rinpoče - Umetnost sreče V

16.08.2019

R i n g u   T u l k u   R i n p o č e

U M E T N O S T   S R E Č E   V

16.–18. avgusta 2019

Priznani budistični učitelj Ringu Tulku Rinpoče bo letos ponovno obiskal Slovenijo.
Ob tej priložnosti pripravljamo nadaljevanje seminarja o umetnosti sreče v budizmu.

Rinpoče bo učil na podlagi besedila "Okras osvoboditve",
ki ga je napisal tibetanski budistični mojster Gampopa.

PROGRAM SEMINARJA ‘UMETNOST SREČE V’

Lokacija: PALPUNG CENTER v Mrzlem Logu

Petek, 16. Avgusta

16:30 - Piknik
18:00–20:00 – Iniciacija Vadžrapanija 

Lokacija: PARINAMA CENTER Ljubljana

Sobota, 17. Avgusta

10:00–12:30 - Učenje o šestih paramitah (meditacija)
15:00–17:30 - Učenje o šestih paramitah (modrost)

Nedelja, 18. Avgusta

10:00–12:30 - Učenje o petih poteh
15:00–17:30 - Učenje o desetih nivojih bodhisatve

PREDHODNA PRIJAVA JE OBVEZNA

Zaradi lažje organizacije naprošamo vse, ki se nameravate udeležiti celotnega seminarja ali posameznih dni, da se prijavite na info@palpung.si. 

INICIACIJA in PIKNIK V CENTRU PALPUNG

V petek, 16. avgusta bo Ringu Tulku Rinpoče obiskal center Palpung v Mrzlem Logu. Vabimo vas, da se nam pridružite na pikniku in iniciaciji z Rinpočejem v našem budističnem centru Palpung.

Na piknik bi bilo zelo dobrodošlo, če s seboj prinesete kakšno pecivo in pijačo.

Ob 18h bo Rinpoče podal iniciacijo Vadžrapanija, povedal nam bo tudi malo več o Vadžrapaniju in njegovi praksi ter mantri.

SIMULTANI PREVOD

Predavanja bodo potekala v angleščini, s simultanim prevodom v slovenščino. Prenos simultanega prevoda učenj v slovenski jezik bo potekal preko FM oddajnika. Če potrebujete prevod, prinesite s seboj prenosni FM radio, MP3 player ali pametni telefon in slušalke. Večina pametnih telefonov, razen iPhonov, ima FM radijski sprejemnik.

PRIPOROČENI PRISPEVEK ZA UDELEŽBO:

Celoten seminar: 95 €
Posamezno predavanje: 20 €

20% popust za študente, brezposelne in upokojence
Prireditev je neprofitne narave, prispevki so namenjeni izključno za kritje stroškov organizacije. Budistična učenja so dostopna vsem, zato nas v primeru finančnih težav obvestite, da skupaj poiščemo pravo rešitev.

PLAČILO

Ob prihodu na kraju dogodka.

KRAJ DOGODKA

1. DAN

PALPUNG CENTER

Mrzli Log 7, Črni Vrh nad Idrijo

2. –3. DAN

PARINAMA CENTER

Cesta na Brdo 85, Ljubljana

Rinpoče bo tokrat nadaljeval z učenji o šestih paramitah ali popolnostih, ki so najpomembnejša tema v budizmu mahajane. Praksa šestih popolnosti (radodarnosti, etike, potrpljenja, radostnega prizadevanja, meditacije in modrosti) nam omogoči budistična učenja uporabiti v vsakdanjem življenju in vsak trenutek izkoristiti za napredek na poti do razsvetljenja v dobro nas samih in vseh, s katerimi smo povezani. Zatem bo govoril o petih poteh, ki predstavljajo različne stopnje na poti do razsvetljenja, ter o desetih bhumijih ali nivojih bodhisatve.

VADŽRAPANI je eden izmed osmih velikih bodhisatev in Gospodarjev treh družin. Predstavlja moč vseh bud. Še posebej je zaslužen za transmisijo tanter človeštvu; v tem kontekstu je znan kot "Gospodar skrivnosti". Praksa srditega bude Vadžrapanija je koristna za odstranjevanje ovir in negativnosti ter ustvarja pozitivne pogoje za napredek na poti razsvetljenja.  

GAMPOPA (1079-1153) je eden od najpomembnejših mojstrov tibetanskega budizma, glavni učenec velikega jogija Milarepe in eden od ustanoviteljev linije Kagju. Znan je po tem, da je združil učenja linij Kadampa in Kagju.

Z besedilom Okras osvoboditve je v linijo Kagju, v kateri je najpomembnejše Milarepovo učenje o meditaciji Mahamudre, vpeljal Atišova učenja Lamrima ali postopne poti do razsvetljenja, ki so glavna učenja linije Kadampa.

S študijem besedila Okras osvoboditve lahko pridobimo razumevanje celotne filozofije in prakse budizma. V njem je sistematično in praktično predstavljena celotna pot do trajne sreče, zato ima Ringu Tulku Rinpočejev seminar naslov "Umetnost sreče".

RINGU TULKU RINPOČE je tibetanski budistični učitelj linije Kagju. Študiral je vse različne linije izročil tibetanskega budizma pod vodstvom mnogih pomembnih učiteljev, vključno z N. S. 16. Karmapo in N. S. Dilgo Kjentse Rinpočejem. Osnovno izobrazbo je pridobil v Namgjal inštitutu za tibetologijo v Sikkimu in na Sampurnananda sanskritski univerzi v Varanasiju v Indiji. Že 25 let piše učbenike za študij tibetanščine in je profesor tibetanskih študij v Sikkimu.

Od leta 1990 potuje po celem svetu ter poučuje budizem in meditacijo na univerzah, inštitutih in v budističnih centrih po Evropi, ZDA, Kanadi, Avstraliji in Aziji. Pogosto sodeluje na različnih medverskih, znanstvenih in budističnih srečanjih. Napisal je več knjig o budizmu in nekaj knjig za otroke, v tibetanščini in različnih evropskih jezikih.

Priporočamo udeležbo celotnega seminarja, lahko pa se udeležite tudi posameznih predavanj.

Seminarja se lahko udeležite vsi, ne glede na to, ali ste obiskali predhodne seminarje.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na info@palpung.si.

Prijazno vabljeni!

3.–5. 9. 2018 - Ringu Tulku Rinpoče - Umetnost sreče IV

03.09.2018

 

RINGU TULKU RINPOČE 
UMETNOST SREČE IV 
3.–5. septembra 

Priznani budistični učitelj Ringu Tulku Rinpoče bo letos ponovno obiskal Slovenijo.Ob tej priložnosti pripravljamo nadaljevanje seminarja o umetnosti sreče v budizmu. Rinpoče bo učil na podlagi besedila "Okras osvoboditve", ki ga je napisal tibetanski budistični mojster Gampopa.

 
PROGRAM SEMINARJA ‘UMETNOST SREČE IV’

 
3. – 4. septembra   
18:30–21:00 - Učenje o šestih paramitah (radostno prizadevanje, meditacija in modrost)

5. septembra
18:30–21:00 – Iniciacija Milarepe  in predavanje o njegovem življenju Predavanja bodo potekala v angleščini, s prevodom v slovenščino.

Prosimo vas, da se prijavite na info@palpung.si. 

PRIPOROČENI PRISPEVEK ZA UDELEŽBO
Celoten seminar: 70 €
Posamezno predavanje: 25 € 
20% popust za študente, brezposelne in upokojence

Prireditev je neprofitne narave, prispevki so namenjeni izključno za kritje stroškov organizacije.
Budistična učenja so dostopna vsem, zato nas v primeru finančnih težav obvestite, da skupaj poiščemo pravo rešitev.
 

PLAČILO
Ob prihodu na kraju dogodka.  

KRAJ DOGODKA
PARINAMA CENTER
Cesta na Brdo 85, Ljubljana  

Rinpoče bo tokrat nadaljeval z učenji o šestih paramitah ali popolnostih, ki so najpomembnejša tema v budizmu mahajane. Praksa šestih popolnosti (radodarnosti, etike, potrpljenja, radostnega prizadevanja, meditacije in modrosti) nam omogoči budistična učenja uporabiti v vsakdanjem življenju in vsak trenutek izkoristiti za napredek na poti do razsvetljenja v dobro nas samih in vseh, s katerimi smo povezani.

Milarepa (1040-1123) je najbolj znan tibetanski jogi, ki je dosegel razsvetljenje v času enega življenja. Bil je glavni učenec in nosilec linije velikega prevajalca Marpe, ki je v 11. stoletju prinesel kagju linijo iz Indije na Tibet.


Gampopa (1079-1153) 
je eden od najpomembnejših mojstrov tibetanskega budizma, glavni učenec velikega jogija Milarepe in eden od ustanoviteljev linije Kagju. Znan je po tem, da je združil učenja linij Kadampa in Kagju. Z besedilom Okras osvoboditve je v linijo Kagju, v kateri je najpomembnejše Milarepovo učenje o meditaciji Mahamudre, vpeljal Atišova učenja Lamrima ali postopne poti do razsvetljenja, ki so glavna učenja linije Kadampa. S študijem besedila Okras osvoboditve lahko pridobimo razumevanje celotne filozofije in prakse budizma. V njem je sistematično in praktično predstavljena celotna pot do trajne sreče, zato ima Ringu Tulku Rinpočejev seminar naslov "Umetnost sreče".

Ringu Tulku Rinpoče je tibetanski budistični učitelj linije Kagju. Študiral je vse različne linije izročil tibetanskega budizma pod vodstvom mnogih pomembnih učiteljev, vključno z N. S. 16. Karmapo in N. S. Dilgo Kjentse Rinpočejem. Osnovno izobrazbo je pridobil v Namgjal inštitutu za tibetologijo v Sikkimu in na Sampurnananda sanskritski univerzi v Varanasiju v Indiji. Že 25 let piše učbenike za študij tibetanščine in je profesor tibetanskih študij v Sikkimu.
Od leta 1990 potuje po celem svetu ter poučuje budizem in meditacijo na univerzah, inštitutih in v budističnih centrih po Evropi, ZDA, Kanadi, Avstraliji in Aziji. Pogosto sodeluje na različnih medverskih, znanstvenih in budističnih srečanjih. Napisal je več knjig o budizmu in nekaj knjig za otroke, v tibetanščini in različnih evropskih jezikih. Več o Rinpočejevih dejavnostih si lahko preberete na: https://bodhicharya.org/ringu-tulku/.

Priporočamo udeležbo celotnega seminarja, lahko pa se udeležite tudi posameznih predavanj.
Seminarja se lahko udeležite vsi, ne glede na to, ali ste obiskali predhodne seminarje.              

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na info@palpung.si. Prijazno vabljeni!
Palpung Slovenija

Prosimo, da novico o seminarju delite z vašimi prijatelji in znanci. 11.–15. julija 2018 - Gyalton Rinpoče - Meditativni umik

11.07.2018

5-DNEVNI MEDITATIVNI UMIK

DEVET METOD MEDITACIJE ŠAMATHE in BUDA MEDICINE

INICIACIJI BUDE MEDICINE in DZAMBHALE

G Y A L T O N    R I N P O Č E
11.–15. julija 2018

Hotel Špik | Gozd Martuljek

 

Dragi prijatelji,

z veseljem vam sporočamo, da se od danes naprej lahko prijavite na 5-dnevni meditativni umik z Gyalton Rinpočejem.

Na tem umiku bomo imeli dragoceno priložnost, da vadimo meditacijo šamathe in Bude medicine pod neposrednim vodstvom Gyalton Rinpočeja. Rinpoče bo z nami delil praktične nasvete o tem, kako v meditaciji razviti stabilnost, jasnost in globino, in sicer v okviru devetih metod meditacije šamathe.

Rinpoče bo tudi razložil prakso Bude medicine, kjer sebe vizualiziramo kot meditacijsko božanstvo in s pomočjo katere prebudimo svoj potencial, da postanemo razsvetljeni Buda medicine. Po iniciaciji Bude Medicine bodo sledile vodene meditacije z dodatnimi razlagami. Skupaj bomo odkrivali, kako lahko te metode podprejo našo prakso v vsakodnevnem življenju.

Ob zaključku meditativnega umika nam bo Rinpoče podelil iniciacijo Dzambhale, zaščitnega božanstva, povezanega s srečo in z blagostanjem.
5-dnevni meditativni umik se bo začel v sredo, 11. julija, ob 17h in zaključil v nedeljo, 15. julija, okoli 17h.Točen dnevni program bomo objavili kasneje. 

Predavanja bodo potekala v angleščini. Na željo udeležencev bomo organizirali simultani prevod v slovenščino in druge jezike.
_______________________________________

PRIJAVA

Za udeležbo na 5-dnevnem meditativnem umiku je obvezna predhodna prijava. Prijavnico nam pošljite na info@palpung.si.Število mest je omejeno, zato priporočamo, da se prijavite čimprej.


PRIPOROČENI PRISPEVEK ZA UDELEŽBO

Celoten 5-dnevni meditativni umik: 150 €

PLAČILO

Ob prihodu na kraju dogodka. 

KRAJ DOGODKA

Hotel ŠpikJezerci 21SI-4282 Gozd Martuljek
_________________________________________

NASTANITEV

V hotelu Špik so na voljo sobe, možno pa je tudi kampiranje v bližnjem kampu Špik. Za sobe in kampiranje imajo udeleženci meditativnega umika poseben popust. 

HOTEL ŠPIK 
Jezerci 21, SI-4282 Gozd Martuljek •T: 04 587 71 00 • www.hotelspik.com 

Kontaktna oseba: Matjaž Triplat • Matjaz.Triplat@hit.si

Za cene sob s popustom in rezervacije so nas kontaktirajte na info@palpung.si. Število sob je omejeno, zato priporočamo, da jih rezervirate čimprej.

Možnost delitve sobe z drugimi udeleženci
Na željo lahko vaše bivanje v hotelu delite z drugimi udeleženci meditativnega umika. 
Sostanovalca/-ko vam lahko poiščemo mi.


KAMP ŠPIK
Jezerci 15, 4282 Gozd Martuljek • T: 051 634 466 • www.camp-spik.si
Za cenik bivanja v kampu nas kontaktirajte na info@palpung.si. 
Za rezervacijo kontaktirajte g. Rada Urevca – info@camp-spik.si. 
Da boste deležni dogovorjenega popusta, ob prijavi navedite geslo: »Palpung skupina«.
_____________________________________

PREHRANA

v Hotelu Špik bo organizirana prehrana tudi za udeležence meditativnega umika, ki ne bodo bivali v hotelu.
Cena za samopostrežno kosilo ali večerjo je 10 EUR na osebo.
_________________________________________DEVET METOD ŠAMATHA MEDITACIJE

Šamatha meditacija je meditacija umirjanja uma ali mirnega bivanja, kar je v današnjem svetu in načinu življenja vedno bolj potrebno. Z devetimi metodami za umirjanje uma se lahko naučimo, kako doseči stanje duševnega miru in kako ohraniti to stanje v vseh situacijah našega življenja.
_________________________________________

INICIACIJA, UČENJA in MEDITACIJA BUDE MEDICINE 

Vse duševne ali telesne bolezni in trpljenje izvirajo iz negativnih stanj uma. Običajno se zdi, da so negativna stanja uma globoko zakoreninjena, toda ko se povežemo z Budo medicičisto naravo svojega uma in se ozdravimo teh notranjih bolezni. S tem, ko sebe ozdravimo duševnega in telesnega trpljenja, bomo sposobni tudi drugim pomagati k njihovi ozdravitvi. Iniciacija Bude medicine je vodena meditacija, med katero bomo prejeli blagoslov Bude medicine, ki je utelešenje vseh razsvetljenih zdravilnih energij. Rinpoče bo tudi pojasnil globoko metodo vizualizacije, s katero prebudimo svoj lasten potencial.

_____________________________________

INICIACIJA DZAMBHALE 

Tistim, ki izvajajo to prakso, Dzambhala pomaga, da so prosti ovir kot so – sovražniki, tatovi in bolezni, njihovo bogastvo
in materialna dobrobit pa se povečata.
Kdor redno vadi prakso Dzambhale bo osvobojen ekonomskih pritiskov in težav, povečale se bodo tudi njegove zasluge in življenjska doba.
Če nas pri praksi vodi altruistična motivacija bodhičite - pomagati vsem čutečim bitjem, da bi bilaprosta revščine in trpljenja,
potem bomo uživali v neizčrpnem viru bogastva in zaslug.
Na najglobljem nivoju je Dzambhala zaščitnik našega notranjega bogastva dharme. Če se tej praksiposvetimo iskreno in z vsem srcem, nam bo Dzambhala pomagal tako, da nam bodo naše zunanje okoliščine vedno omogočale prakso in bomo imeli vse kar potrebujemo za to. Mogoče nismo premožni, a ko bo naša praksa napredovala, nam bo Dzambhala podelil blagoslove, tako da se bo naše resnično bogastvo – realizacija dharme v našem umu – vedno povečevalo in nikoli zmanjšalo!

_____________________________________

O UČITELJU

Sedmi Gyalton Rinpoče se je rodil v Sikkimu leta 1980. Leta 1983 ga je prepoznal in pozneje tudi ustoličil Guru Vadžradhara 12. Chamgon Kenting Tai Situpa.
Leta 1989 je Rinpoče v samostanu Palpung Sherabling začel s svojim formalnim tradicionalnim samostanskim urjenjem pod vodstvom Chamgona Kentinga Tai Situpe. Učil se je brati, pisati, tibetansko slovnico, se na pamet učil obredne tekste, se učil izdelovanja maslenih skulptur (torm), peščenih mandal in posebnih svetih obrednih plesov. Študiral je tudi budistično filozofijo. 
Leta 2003 je bil imenovan za Vadžra mojstra samostana Palpung Sherabling in prevzel odgovornost vodenja duhovnih dejavnosti samostana. V letih, ki so sledila, je prejel številna učenja, ustna izročila in opolnomočenja od Guruja Vadžradhare 12. Chamgona Kentinga Tai Situpe. Leta 2014 je uspešno zaključil tradicionalni triletni meditativni umik. 
Rinpoče redno obiskuje številne budistične centre in centre, povezane s samostanom Palpung v različnih državah, kjer kot predstavnik Guruja Vadžradhare podeljuje učenja, iniciacije in izvaja obrede.

Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na info@palpung.si.

Prijazno vabljeni!

Palpung Slovenija

Prosimo, da informacije o meditativnem umiku delite z vašimi prijatelji in znanci.

Druga knjiga 17. Karmape »Naše srce je plemenito«

01.08.2017

HiN2.jpg

Izid druge knjige
17. Gyalwanga Karmape
»NAŠE SRCE JE PLEMENITO -
Spremenimo sebe, da bi spremenili svet«

 

Obveščamo vas, da je izšla druga knjiga Njegove svetosti 17. KARMAPE Ogyena Trinleya Dorjeja v slovenskem jeziku z naslovom
»NAŠE SRCE JE PLEMENITO«.

O knjigi

Če vas je njegov izziv navdihnil, vam Karmapa ponuja pot sodelovanja v globalni skupnosti, ki temelji na sočutju. V teh poglavjih z nami deli svojo vizijo o tem, kako pripeljati družbeno delovanje v vsakodnevno življenje. To lahko dosežemo vsi z odločitvami, ki jih sprejemamo vsak dan – kaj kupiti, kaj jesti in kako pošteno ter pogumno delovati v odnosih do naših prijateljev, družine in sodelavcev. Njegov svež in vzpodbuden pogled nam pokaže, da imamo moč živeti prijazno navkljub mnogim izzivom, s katerimi se kot bitja z družbeno in okoljsko zavestjo soočamo. Ker vidi svet skozi prizmo soodvisnosti vseh bitij, se zaveda, da lahko ljudje rešijo družbene in okoljske težave s tem, da spremenijo svoj odnos in delovanje. Govori, kako lahko spremenimo naš svet s tem, da spremenimo sami sebe – da se ozremo na svoje potrošniške navade in smo se pripravljeni podučiti o tem, kako hrana pride na našo mizo, ter o načinu izdelave izdelkov, ki jih kupujemo. V poglavju o spolnih identitetah poudarja, da nam drugih ljudi ni treba označevati na podlagi družbenih konstruktov.

Njegov pogled se zdi optimističen in res je takšen – vendar je hkrati zahteven. Karmapa nas nagovarja, da odpremo svoj um in srce neštetim povezavam, ki si jih delimo z drugimi v naših družinah, skupnostih, družbenih ureditvah ter na našem planetu. Po zaslugi globine njegovega duhovnega urjenja, širine njegove vedoželjnosti o svetu in ljubezni do njega predstavlja ustrezen okvir za razumevanje tega, kaj dandanes pomeni biti človek in zakaj je ključnega pomena, da skrbimo za blagostanje vseh ostalih. Kaže nam svet, ki ga lahko ustvarimo z lastnim trudom, z uporabo vira, ki ga že imamo v izobilju – temeljne plemenitosti človeškega srca.

Knjigo smo prevedli člani budistične skupine Palpung Slovenija.

Knjiga je naprodaj pri nas, v knjigarnah in v spletni trgovini. 

Lahko jo nabavite:

Pri nas | Za naročilo knjige nakažite plačilo na naš bančni račun in nam na naš e-naslov (info@palpung.si) dostavite potrdilo o nakazilu ter sporočite vaš naslov. 

Podatki za plačilo:
FUNDACIJA PALPUNG JEŠE ČÖLING
GROHARJEVA CESTA 20
1000 LJUBLJANA
Banka Koper | SI56 1010 0003 9501 887

Pri Založbi Primus | Nakup  knjige je možen v spletni trgovini Založbe Primus

V knjigarnah | Knjiga bo od 18.8. v redni prodaji v vseh večjih knjigarnah.

Cena knjige je 19,00 €

O avtorju

Njegova svetost 17. Gyalwang Karmapa Ogyen Trinley Dorje je bil rojen leta 1985 v nomadski družini v odmaknjenem višavju tibetanske planote in je predstojnik devetstoletne karma kagju šole tibetanskega budizma. Karmapo opisujejo kot »svetovnega duhovnega vodjo 21. stoletja«; milijone ljudi po vsem svetu je že navdihnil, da se zavzamejo za socialna in okoljska vprašanja. Sporočilo Karmape je še posebej odmevno pri mladih, saj jih spodbuja k prevzemanju odgovornosti za ustvarjanje bolj sočutne prihodnosti za naš planet.»Karmapa« dobesedno pomeni »izvajalec Budovih dejavnosti«, linija Karmap pa je znana po udejanjanju budističnih načel.

Več o Karmapi lahko preberete  tukaj

Prosimo vas, da obvestilo posredujete vsem, ki bi jih to morda zanimalo.

Želimo vam prijetno branje.

»V resnici ste buda. Morda ne preveč učinkovit buda, toda …
Buda, mali buda ... Našega notranjega, otroškega budo moramo negovati.«

– 17. Karmapa Ogyen Trinley Dorje

9.–11. 9. 2016 - Umetnost sreče III - Ringu Tulku Rinpoče

09.09.2016

R i n g u T u l k u R i n p o č e

Vikend seminar

U M E T N O S T S R E Č E III
- Ali lahko spremenimo svet na bolje? -

V Ljubljani, 9.–11. septembra, 2016 

 

Priznani budistični učitelj Ringu Tulku Rinpoče bo letos ponovno obiskal Slovenijo.Ob tej priložnosti pripravljamo nadaljevanje seminarja o umetnosti sreče v budizmu. 

Rinpoče bo učil na podlagi besedila "Okras osvoboditve",ki ga je napisal tibetanski budistični mojster Gampopa.  

​​​Vikend seminar “UMETNOST SREČE III – Ali lahko spremenimo svet na bolje?” bo potekal od petka, 9. septembra, do nedelje, 11. septembra. 

Urnik programa  ‘Umetnost  sreče III’: 

•           Petek, 9. septembra: 18:00–20:30 – Uvod in učenje o šestih paramitah (radodarnost)
•           Sobota, 10. septembra:10:00–12:30 - Učenje o šestih paramitah (etika, potrpljenje)
                                              15:00–17:30 - Učenje o šestih paramitah (radostno prizadevanje, meditacija)
•           Nedelja, 11. septembra: 10:00–12:30 - Učenje o šestih paramitah (modrost)
                                              15:00–17:30 – Iniciacija bele Tare za dolgo življenje  

Rinpoče bo tokrat učil o šestih paramitah ali popolnostih, ki so najpomembnejša tema v budizmu mahajane. Praksa šestih popolnosti (radodarnosti, etike, potrpljenja, radostnega prizadevanja, meditacije in modrosti) nam omogoči budistična učenja uporabiti v vsakdanjem življenju in vsak trenutek izkoristiti za napredek na poti do razsvetljenja v dobro nas samih in vseh, s katerimi smo povezani. 

Bela Tara - Tara (Tib. Drolma) pomeni “Osvobajalka” . Njena aktivnost je hitro in temeljito odstranjevanje vsakršnih preprek in nevarnosti. Iniciacija in praksa bele Tare sta namenjeni predvsem zagotovitvi pogojev za dolgo življenje in odstranitvi preprek in okoliščin, ki bi nam lahko skrajšale življenje, seveda pa tudi razvijanju sočutja in modrosti v dobro vseh čutečih bitij.

Priporočamo udeležbo celotnega seminarja, lahko pa se udeležite tudi posameznih predavanj. 

Seminarja se lahko udeležite vsi, ne glede na to, ali ste obiskali predhodne seminarje.                        

Predavanja bodo potekala v angleščini, s prevodom v slovenščino.

​Zaradi lažje organizacije vas prosimo za predhodne prijave na info@palpung.si. 

Lokacija:
PARINAMA CENTER
Cesta na Brdo 85, Ljubljana

Priporočeni prispevek za udeležbo:
- posamezno predavanje 20 €
- celoten seminar 90 €
(20% popust za študente, brezposelne in upokojence)
Prireditev je neprofitne narave, prispevki so namenjeni izključno za kritje stroškov organizacije. Budistična učenja so dostopna vsem, zato nas v primeru finančnih težav obvestite, da skupaj poiščemo pravo rešitev.

Gampopa (1079-1153) je eden od najpomembnejših mojstrov tibetanskega budizma, glavni učenec velikega jogija Milarepe in eden od ustanoviteljev linije Kagju. Znan je po tem, da je združil učenja linij Kadampa in Kagju.Z besedilom Okras osvoboditve je v linijo Kagju, v kateri je najpomembnejše Milarepovo učenje o meditaciji Mahamudre, vpeljal Atišova učenja Lamrima ali postopne poti do razsvetljenja, ki so glavna učenja linije Kadampa.S študijem besedila Okras osvoboditve lahko pridobimo razumevanje celotne filozofije in prakse budizma. V njem je sistematično in praktično predstavljena celotna pot do trajne sreče, zato ima Ringu Tulku Rinpočejev seminar naslov "Umetnost sreče".Rinpoče bo učil seminar "Umetnost sreče" v štirih delih, letos bo učil tretji del, "Umetnost sreče III - Ali lahko spremenimo svet na bolje?".    

​Ringu Tulku Rinpoče je tibetanski budistični učitelj linije Kagju. Študiral je vse različne linije izročil tibetanskega budizma pod vodstvom mnogih pomembnih učiteljev, vključno z N. S. 16. Karmapo in N. S. Dilgo Kjentse Rinpočejem. Osnovno izobrazbo je pridobil v Namgjal inštitutu za tibetologijo v Sikkimu in na Sampurnananda sanskritski univerzi v Varanasiju v Indiji. Že 25 let piše učbenike za študij tibetanščine in je profesor tibetanskih študij v Sikkimu.Od leta 1990 potuje po celem svetu ter poučuje budizem in meditacijo na univerzah, inštitutih in v budističnih centrih po Evropi, ZDA, Kanadi, Avstraliji in Aziji. Pogosto sodeluje na različnih medverskih, znanstvenih in budističnih srečanjih. Napisal je več knjig o budizmu in nekaj knjig za otroke v tibetanščini in različnih evropskih jezikih.​

 
Prijazno vabljeni,
Palpung Ješe Čöling

Izid knjige 17. Gyalwanga Karmape »Negovanje sočutja«

18.08.2016
Copy of file-page1.jpg
Obveščamo vas, da je izšla prva slovenska knjiga
17. Karmape Ogyena Trinleya Dorjeja
»NEGOVANJE SOČUTJA«.

Knjiga »Negovanje sočutja« je zapis učenj 17. Karmape med prvim obiskom Evrope v letu 2014.

Učenja v tej knjigi so kot budnica, ki vsakega izmed nas kliče k temu, da poišče smisel svojega življenja in prevzame odgovornost za svet, v katerem živimo.

Karmapa govori o velikih globalnih problemih, s katerimi se danes srečujejo predvsem mlajše generacije. Tega ne počne le kot eden velikih svetovnih duhovnih voditeljev, temveč tudi kot mlad človek v svojih tridesetih letih, ki s svojo generacijo deli odgovornost za soočanje s temi izzivi.

S svojimi sporočili o okolju, potrošništvu in pohlepu ter velikim poudarkom, ki ga namenja sočutju in nesebični ljubezni kot univerzalnima vrednotama, je nagovoril srca ne le budistov, temveč tudi mnogih Evropejcev, ki jim je bližji posvetni pristop in priznavajo potrebo po globlji človekovi modrosti in sočutju v svetu.

Knjigo smo prevedli člani budistične skupine Palpung Slovenija.

Knjiga je naprodaj pri nas, v knjigarnah, v spletni trgovini in v eKnjigarni. 

Lahko jo nabavite:

Pri nas | Za naročilo knjige nakažite plačilo na naš bančni račun in nam na naš e-naslov (info@palpung.si) dostavite potrdilo o nakazilu ter sporočite vaš naslov. 

Podatki za plačilo:
FUNDACIJA PALPUNG JEŠE ČÖLING
GROHARJEVA CESTA 20
1000 LJUBLJANA
Banka Koper | SI56 1010 0003 9501 887

Pri Založbi Primus | Nakup  knjige je možen v spletni trgovini Založbe Primus

V knjigarnah | Knjiga je v redni prodaji v vseh večjih knjigarnah.

eKnjiga | Nakup eKnjige je možen v spletni eKnjigarni Biblos.

Cena knjige je 10,00 €
Cena eKnjige je 3,99 €.


O avtorju

Njegova svetost 17. Gyalwang Karmapa Ogyen Trinley Dorje je bil rojen leta 1985 v nomadski družini v odmaknjenem višavju tibetanske planote in je predstojnik devetstoletne karma kagju šole tibetanskega budizma. Karmapo opisujejo kot »svetovnega duhovnega vodjo 21. stoletja«; milijone ljudi po vsem svetu je že navdihnil, da se zavzamejo za socialna in okoljska vprašanja. Sporočilo Karmape je še posebej odmevno pri mladih, saj jih spodbuja k prevzemanju odgovornosti za ustvarjanje bolj sočutne prihodnosti za naš planet.»Karmapa« dobesedno pomeni »izvajalec Budovih dejavnosti«, linija Karmap pa je znana po udejanjanju budističnih načel.

Več o Karmapi lahko preberete tukaj

Prosimo vas, da obvestilo posredujete vsem, ki bi jih to morda zanimalo.

Želimo vam prijetno branje.

»V resnici ste buda. Morda ne preveč učinkovit buda, toda …
Buda, mali buda ... Našega notranjega, otroškega budo moramo negovati.«

– 17. Karmapa Ogyen Trinley Dorje

1.-3. 7. 2016 - Umetnost meditacije - Gyalton Rinpoče

01.07.2016

G y a l t o n   R i n p o č e

 

Vikend seminar

U M E T N O S T    M E D I T A C I J E

in

I N I C I A C I J A   G U R U   R I N P O Č E J A


V Ljubljani, 1.-3. julija 2016

 

Na povabilo dharma centra Palpung Ješe Čöling bo Gyalton Rinpoče letos ponovno obiskal Slovenijo in nudil dragocena učenja dharme. To bo že njegov tretji obisk.

Displaying GR.jpg

Na seminarju “Umetnost meditacije” bo Gyalton Rinpoče govoril o meditaciji kot o poti, po kateri lahko preko notranjega miru pridemo do svetovnega miru.

Predstavil bo najpomembnejše osnovne tibetanske budistične meditacije, ki so namenjene umirjanju uma, razvijanju čuječnosti, prebujanju sočutja ter premagovanju ovir in težavnih življenjskih situacij.

Program vikend seminarja “UMETNOST MEDITACIJE”

Petek, 1. julija:

15.00-17.30 Učenje o meditaciji šamathe (umirjanja uma) in vodena meditacija šamathe 

Meditacija šamathe je meditacija umirjanja uma ali mirnega bivanja, kar je v današnjem svetu in načinu življenja vedno bolj potrebno. S pomočjo te meditativne metode se lahko naučimo, kako doseči stanje duševnega miru in kako ohraniti to stanje v vseh situacijah našega življenja.

18.30-21.00 Iniciacija Guru Rinpočeja 

Guru Rinpoče pomeni “Dragoceni mojster”. Njegovo ime Padmasambhava, ki pomeni “Rojen iz lotosa”, se nanaša na njegovo rojstvo iz lotosovega cveta v deželi Odijani (v današnjem Pakistanu). Je ustanovitelj tibetanskega budizma in predstavlja poosebljenje principa “guruja”, ki je najpomembnejši element budizma vadžrajane, zato ga imenujejo tudi “Drugi Buda”. Guru Rinpoče je bil rojen v letu opice, ki se ponovi vsakih 12 let, in takrat so njegovi blagoslovi še posebej močni. Tudi letošnje leto je leto opice, zato smo prosili Gyaltona Rinpočeja, da nam podeli inicijacijo Guru Rinpočeja in nam s tem omogoči povezavo z njegovo energijo, ki je v današnjih težkih časih zelo učinkovita in dobrodejna.

Sobota, 2. julija:

10.00-12.30 Učenje o meditaciji Čenreziga (bude sočutja)
15.00-17.30 Vodena meditacija Čenreziga 

Čenrezig je buda sočutja. Meditacija Čenreziga pomaga v nas prebuditi sočutje in altruizem. Znanstveno dokazano je, da občutek sočutja aktivira prav tisti predel možganov, iz katerega izhajajo občutki sreče in izpolnjenosti. 

Nedelja, 3. julija:

10.00-12.30 Učenje o meditaciji zelene Tare
15.00-17.30 Vodena meditacija zelene Tare 

Zelena Tara je meditativno božanstvo razsvetljenega delovanja, ki pomaga pri preobrazbi življenjskih težav in strahov ter pri odpravljanju negativnih situacij v našem življenju. Praksa Tare je učinkovita metoda za odstranjevanje ovir, pomaga nam reševati težave in nam prinaša zdravje, mir in dolgo življenje.

Priporočamo udeležbo celotnega seminarja, lahko pa se udeležite tudi posameznih predavanj.

Zadnji dan seminarja bo možno tudi vzeti zatočišče. To je obred, s katerim stopimo na pot budizma.

Predavanja bodo potekala v angleščini, s prevodom v slovenščino.

Priporočeni prispevek za udeležbo:

- celotni seminar: 108 €
- posamezni dan: 40 €

 (20 % popusta za študente, brezposelne in upokojence)
Prireditev je neprofitne narave, prispevki so namenjeni izključno za kritje stroškov organizacije. Budistična učenja so dostopna vsem, zato nas v primeru finančnih težav obvestite, da skupaj poiščemo pravo rešitev. 

Predhodne prijave so obvezne, da bomo lahko pripravili dovolj kopij besedil za meditacije. Po želji bomo organizirali tudi dostavo kosila na kraj dogodka. Prijave sprejemamo na info@palpung.si.

Lokacija:

PARINAMA CENTER
Cestana Brdo 85, Ljubljana

    

Čungpo Gyalton Rinpoče je bil rojen leta 1980 v ugledni sikkimski družini. Pri starosti štirih let ga je Chamgon Kenting Tai Situpa prepoznal za inkarnacijo opata samostana Čungpo v Tibetu, ki je bil glavni duhovni učitelj kralja Sikkima.

Po ustoličenju je mladi Rinpoče nekaj let živel v samostanu kraljevske palače v Sikkimu, kjer se je posvečal študiju branja in pisanja tibetanščine. Nato je prišel v samostan Sherabling, kjer je pod vodstvom svojega glavnega učitelja Chamgona Kentinga Tai Situpe študiral budistične nauke. Več kot 10 let je nato obiskoval redno angleško srednjo šolo in univerzo, kjer je za svojo glavno usmeritev izbral znanost. Leta 2002 se je vrnil v samostan Palpung Sherabling, kjer je nadaljeval s študijem višjih budističnih znanosti, ki vključujejo budistično filozofijo, debatiranje, obredje, svete plese lam in različne obredne glasbene inštrumente. Zaradi Rinpočejevih izjemnih sposobnosti mu je Kenting Tai Situpa podelil naziv vadžra mojstra samostana Palpung Sherabling.

Leta 2007 se je Gyalton Rinpoče prvič podal na svetovno turnejo in je v Evropi, Avstraliji, Novi Zelandiji in Aziji podal svoja učenja. Slovenijo je obiskal v letih 2007 in 2009. Leta 2010 se mu je izpolnila dolgoletna želja, da se udeleži tradicionalnega 3 leta in 3 mesece dolgega meditativnega umika.

Lahko si ogledate tudi film z naslovom "Leteči Lama - o sočutju in sreči" o Gyalton Rinpočeju, ki smo ga posneli leta 2009 v času njegovega zadnjega obiska Slovenije.

“Izgleda kot jaz” je podoba Padmasambhave,
ki je bila narejena še v času njegovega življenja.
Ko jo je v samostanu Samye prvič videl, je pripomnil: »Izgleda kot jaz«,
nato jo je blagoslovil in rekel: “Sedaj pa je ista kot jaz”.


Prijazno vabljeni!

 
G y a l t o n    R i n p o č e

 

 

Vikend seminar

 

U M E T N O S T    M E D I T A C I J E

in

I N I C I A C I J A   G U R U   R I N P O Č E J A

 

V Ljubljani, 1.-3. julija 2016

 

Na povabilo dharma centra Palpung Ješe Čöling bo Gyalton Rinpoče letos ponovno obiskal Slovenijo in nudil dragocena učenja dharme. To bo že njegov tretji obisk.Na seminarju “Umetnost meditacije” bo Gyalton Rinpoče govoril o meditaciji kot o poti, po kateri lahko preko notranjega miru pridemo do svetovnega miru.

 

Predstavil bo najpomembnejše osnovne tibetanske budistične meditacije, ki so namenjene umirjanju uma, razvijanju čuječnosti, prebujanju sočutja ter premagovanju ovir in težavnih življenjskih situacij.

 

Program vikend seminarja “UMETNOST MEDITACIJE”

 

Petek, 1. julija:

15.00-17.30 Učenje o meditaciji šamathe (umirjanja uma) in vodena meditacija šamathe 

Meditacija šamathe je meditacija umirjanja uma ali mirnega bivanja, kar je v današnjem svetu in načinu življenja vedno bolj potrebno. S pomočjo te meditativne metode se lahko naučimo, kako doseči stanje duševnega miru in kako ohraniti to stanje v vseh situacijah našega življenja.

 

18.30-21.00 Iniciacija Guru Rinpočeja 

Guru Rinpoče pomeni “Dragoceni mojster”. Njegovo ime Padmasambhava, ki pomeni “Rojen iz lotosa”, se nanaša na njegovo rojstvo iz lotosovega cveta v deželi Odijani (v današnjem Pakistanu). Je ustanovitelj tibetanskega budizma in predstavlja poosebljenje principa “guruja”, ki je najpomembnejši element budizma vadžrajane, zato ga imenujejo tudi “Drugi Buda”. Guru Rinpoče je bil rojen v letu opice, ki se ponovi vsakih 12 let, in takrat so njegovi blagoslovi še posebej močni. Tudi letošnje leto je leto opice, zato smo prosili Gyaltona Rinpočeja, da nam podeli inicijacijo Guru Rinpočeja in nam s tem omogoči povezavo z njegovo energijo, ki je v današnjih težkih časih zelo učinkovita in dobrodejna.

 

Sobota, 2. julija:

10.00-12.30 Učenje o meditaciji Čenreziga (bude sočutja) 

15.00-17.30 Vodena meditacija Čenreziga 

Čenrezig je buda sočutja. Meditacija Čenreziga pomaga v nas prebuditi sočutje in altruizem. Znanstveno dokazano je, da občutek sočutja aktivira prav tisti predel možganov, iz katerega izhajajo občutki sreče in izpolnjenosti. 

 

Nedelja, 3. julija:

10.00-12.30 Učenje o meditaciji zelene Tare 

15.00-17.30 Vodena meditacija zelene Tare 

Zelena Tara je meditativno božanstvo razsvetljenega delovanja, ki pomaga pri preobrazbi življenjskih težav in strahov ter pri odpravljanju negativnih situacij v našem življenju. Praksa Tare je učinkovita metoda za odstranjevanje ovir, pomaga nam reševati težave in nam prinaša zdravje, mir in dolgo življenje.

 

Priporočamo udeležbo celotnega seminarja, lahko pa se udeležite tudi posameznih predavanj.

 

Zadnji dan seminarja bo možno tudi vzeti zatočišče. To je obred, s katerim stopimo na pot budizma.

 

Predavanja bodo potekala v angleščini, s prevodom v slovenščino.

 

Prispevek za udeležbo:

- celotni seminar: 108 €

- posamezni dan: 40 €

 (20 % popusta za študente, brezposelne in upokojence)

Prireditev je neprofitne narave, prispevki so namenjeni izključno za kritje stroškov organizacije. Budistična učenja so dostopna vsem, zato nas v primeru finančnih težav obvestite, da skupaj poiščemo pravo rešitev. 

 

Predhodne prijave so obvezne, da bomo lahko pripravili dovolj kopij besedil za meditacije. Po želji bomo organizirali tudi dostavo kosila na kraj dogodka. Prijave sprejemamo na info@palpung.si.

 

Lokacija:

PARINAMA CENTER

Cestana Brdo 85, Ljubljana

 

       ​         

Čungpo Gyalton Rinpoče je bil rojen leta 1980 v ugledni sikkimski družini. Pri starosti štirih let ga je Chamgon Kenting Tai Situpa prepoznal za inkarnacijo opata samostana Čungpo v Tibetu, ki je bil glavni duhovni učitelj kralja Sikkima.

Po ustoličenju je mladi Rinpoče nekaj let živel v samostanu kraljevske palače v Sikkimu, kjer se je posvečal študiju branja in pisanja tibetanščine. Nato je prišel v samostan Sherabling, kjer je pod vodstvom svojega glavnega učitelja Chamgona Kentinga Tai Situpe študiral budistične nauke. Več kot 10 let je nato obiskoval redno angleško srednjo šolo in univerzo, kjer je za svojo glavno usmeritev izbral znanost. Leta 2002 se je vrnil v samostan Palpung Sherabling, kjer je nadaljeval s študijem višjih budističnih znanosti, ki vključujejo budistično filozofijo, debatiranje, obredje, svete plese lam in različne obredne glasbene inštrumente. Zaradi Rinpočejevih izjemnih sposobnosti mu je Kenting Tai Situpa podelil naziv vadžra mojstra samostana Palpung Sherabling.

Leta 2007 se je Gyalton Rinpoče prvič podal na svetovno turnejo in je v Evropi, Avstraliji, Novi Zelandiji in Aziji podal svoja učenja. Slovenijo je obiskal v letih 2007 in 2009. Leta 2010 se mu je izpolnila dolgoletna želja, da se udeleži tradicionalnega 3 leta in 3 mesece dolgega meditativnega umika.

 

Lahko si ogledate tudi film z naslovom "Leteči Lama - o sočutju in sreči" o Gyalton Rinpočeju, ki smo ga posneli leta 2009 v času njegovega zadnjega obiska Slovenije.

 

 

 

“Izgleda kot jaz” je podoba Padmasambhave, ki je bila narejena še v času njegovega življenja. 

Ko jo je v samostanu Samye prvič videl, je pripomnil: »Izgleda kot jaz«, nato jo je blagoslovil in rekel: “Sedaj pa je ista kot jaz”. 


 

 

Prijazno vabljeni!

Izid e-knjige 17. Gyalwanga Karmape ‘Negovanje sočutja’

03.11.2015

Na dan Lhabab Düčena, enega izmed štirih velikih praznikov v tibetanskem budizmu, je izšla prva e-knjiga v slovenskem jeziku od Njegove svetosti 17. KARMAPE Ogyena Trinleya Dorjeja z naslovom ‘NEGOVANJE SOČUTJA’ (zapis učenj med prvim obiskom Evrope v letu 2014).

Brezplačen prenos e-knjige v PDF formatu je na voljo na tej povezavi.

Nakup eKnjige je možen v spletni eKnjigarni Biblos.
Cena eKnjige je 3,99 €.

Knjigo smo prevedli člani budistične skupine Palpung Slovenije.

​​V tej seriji učenj med svojim prvim obiskom v Evropi je Njegova svetost 17. Karmapa Ogyen Trinley Dorje podal sijajen prikaz tega, kaj pomeni živeti in učiti z odprtim srcem. Karmapa je delil svoje življenjske izkušnje, občutke, ki so jih te vzbudile v njem, in premisleke o poteku svojega iskanja življenjskega smisla. Čeprav je nagovarjal številčno publiko v kongresnih centrih, je mladostni budistični voditelj govoril, kot bi se pogovarjal s tesnimi prijatelji. Rezultat tega je srčnost, ki se nas neposredno dotakne s svežino izkustva. Učenja v tej knjigi so kot budnica, ki vsakega izmed nas kliče k temu, da poišče smisel svojega življenja in prevzame odgovornost za svet, v katerem živimo. Karmapa nam zagotavlja, da je za uresničitev tega potrebno le negovati semena sočutja, ki jih imamo vsi v sebi. 

Izid knjige Chamgona Kentinga Tai Situpe "Resnična popolnost"

20.07.2015

Na dan Čotrul Düčena, dan, ko je Buda prvič zavrtel kolo Dharme, je v izšla naša prva knjiga ‘RESNIČNA POPOLNOST’.

Knjiga ‘Resnična popolnost’ je zbirka predavanj Chamgona Kentinga Tai Situpe, ki predstavlja jasen in razumljiv uvod v bistvo budizma. Avtor opisuje povezavo med zadovoljstvom, stresom in pohlepom ter govori o naravi uma, brezmejnosti uma in prvobitni modrosti. 

Knjiga govori o splošnih temah vsakdanjega življenja, ki so dandanes zelo pomembne - o smislu življenja, praksi budizma v vsakdanjem življenju, obvladovanju stresa, budizmu za mestne poslovneže, ter o bistvu budizma.

V njej Chamgon Kenting Tai Situpa razloži, da so vsi Budovi nauki namenjeni osmišljanju našega življenja; njihov glavni namen pa je, da ukrotimo svoj um in spoznamo bistvo vse dharme. Poudarja tudi, da razsvetljenje ni rezultat vzrokov in pogojev, temveč je onkraj vsega tega.

Knjiga tudi predstavlja serijo poučnih dialogov z učenci in je bralcu prijazna, doumljiva in presenetljivo lahko razumljiva.

Knjiga je naprodaj v vseh večjih knjigarnah, preko spleta in tudi v elektronski obliki.

Nabavite jo lahko v spletni trgovini Založbe Primus na http://primus.si/knjige/resnicna-popolnost.

E-knjiga 
Lahko izbirate med ​formatoma ​EPUB (za računalnike, tabletične računalnike, ‘pametne’ telefone in E-readerje) in Kindle. 
Cena e-knjige je 7,00 

Za naročilo knjige nakažite ​plačilo na naš ​bančni račun in nam ​na naš e-naslov (info@palpung.si) ​dostavite potrdilo o nakazilu ter ​sporočite, kateri ​format bi želeli. Knjigo vam bomo poslali po e-mailu.

Podatki za plačilo:
FUNDACIJA PALPUNG JEŠE ČÖLING
GROHARJEVA CESTA 20
1000 LJUBLJANA
Banka Koper 
SI56 1010 0003 9501 887

 

Več informacij o avtorju:

Dvanajsti Chamgon Kenting Tai Situpa je eden najpomembnejših duhovnih učiteljev v tibetanskem budizmu. Dvanajsti Chamgon Kenting Tai Situpa se je rodil leta 1954 v okrožju Paljul kraljestva Derge v vzhodnem Tibetu. Ko je bil star leto in pol, ga je šestnajsti Karmapa prepoznal in ustoličil v samostanu Palpung v Tibetu. Pri enaindvajsetih je ustanovil samostan Palpung Šerabling v severni Indiji.

Leta 1980 je prvič obiskal Evropo in od takrat naprej je veliko potoval po celem svetu in poučeval budistično filozofijo in meditacijo. Chamgon Kenting Tai Situpa je znan umetnik in mojster kaligrafije, tekoče govori angleško in je avtor mnogih knjig o budizmu. Aktivno sodeluje tudi v medverskih in medkulturnih humanitarnih projektih, leta 1989 pa je vodil "romanje za aktivni mir", da bi pozval ljudi k aktivnemu prizadevanju za mir v svetu. Igral je ključno vlogo pri prepoznanju sedemnajstega Karmape, Ogyena Trinleya Dorjeja, kateremu je predal celotno izročilo linije mahamudre.
​​Lepo branje,
Palpung Ješe Čöling

28.-29. avgust - Ringu Tulku Rinpoče - Umetnost sreče II

Ringu Tulku Rinpoče, 28.08.2013

 

Ringu Tulku Rinpoče

U m e t n o s t     s r e č e    II

Seminar na podlagi besedila "Okras osvoboditve"
tibetanskega budističnega mojstra Gampope.


V Ljubljani, 28. – 29. 8. 2013

 

Priznani budistični učitelj Ringu Tulku Rinpoče bo letos ponovno obiskal Slovenijo. Ob tej priložnosti pripravljamo nadaljevanje seminarja o umetnosti sreče v budizmu. Rinpoče bo učil na podlagi besedila "Okras osvoboditve", ki ga je napisal tibetanski budistični mojster Gampopa.

Vsebina in urnik programa  Umetnost  sreče II’ - "Okras osvoboditve - 2. del" 

  • Sreda, 28. avgust,  18:30 - 21:00 – Predavanje o karmi (Karma je tema 6. poglavja »Okrasa osvoboditve«)
  • Četrtek, 29. avgust,  18:30 - 21:00 – Predavanje o razvijanju sočutja (7. poglavje »Okrasa osvoboditve« govori o sočutju)

Rinpoče bo govoril tudi o tem, kako naj se na pozitiven način soočimo s težavami, ki se pojavljajo v sedanjem obdobju krize. Znan je po svoji izjemni sposobnosti, da najgloblje resnice predstavi na jasen in dostopen način. Njegovo učenje nas vodi do globokega izkustvenega razumevanja, ki je uporabno tudi v izkušnjah vsakdanjega življenja, zato njegov topel in prijateljski način podajanja znanja cenijo v Dharma centrih širom sveta.

Gampopa (1079-1153) je eden izmed najpomembnejših mojstrov tibetanskega budizma, glavni učenec velikega jogija Milarepe in eden od ustanoviteljev linije Kagju. Znan je po tem, da je združil učenja linij Kadampa in Kagju.

Z besedilom Okras osvoboditve je v linijo Kagju, v kateri je najpomembnejše Milarepovo učenje o meditaciji Mahamudre, vpeljal Atišova učenja Lamrima ali postopne poti do razsvetljenja, ki so glavna učenja linije Kadampa.

S študijem besedila Okras osvoboditve lahko pridobimo razumevanje celotne filozofije in prakse budizma. V njem je sistematično in praktično predstavljena celotna pot do trajne sreče, zato ima Ringu Tulku Rinpočejev seminar naslov "Umetnost sreče".

Rinpoče bo učil seminar "Umetnost sreče" v treh ali štirih delih, letos bo učil drugi del, "Umetnost sreče II". Študij Okrasa osvoboditve bo potekal predvidoma tri do štiri leta. Teme letošnjega seminarja bodo: karma in razvijanje sočutja.

Priporočamo udeležbo celotnega seminarja, lahko pa se udeležite tudi posameznih predavanj.

Predavanj se lahko udeležijo vsi, ne glede na to, ali so obiskali lanski seminar. 

Drugi dan seminarja bo možno tudi vzeti zatočišče, to je obred, s katerim stopimo na pot budizma.

Predavanja bodo potekala v angleščini, s prevodom v slovenščino.

Prispevek za udeležbo:
-
posamezno predavanje 20 €
- celoten seminar 40 € 
(20% popust za študente, brezposelne in upokojence)

Prireditev je neprofitne narave, prispevki so namenjeni izključno za kritje stroškov organizacije. Budistična učenja so dostopna vsem, zato nas v primeru finančnih težav obvestite, da skupaj poiščemo pravo rešitev.

Lokacija:
Higeja
Ptujska ulica 19 
Ljubljana – Bežigrad
www.higeja.si/o-nas/lokacija/

Predhodne prijave so zaželene na info@palpung.si.

Življenjepis Ringu Tulku Rinpočeja

Ringu Tulku Rinpoče je tibetanski budistični učitelj linije Kagju. Študiral je vse različne linije izročil tibetanskega budizma pod vodstvom mnogih pomembnih učiteljev, vključno z N. S. 16. Karmapo in N. S. Dilgo Kjentse Rinpočejem. Osnovno izobrazbo je pridobil v Namgjal inštitutu za tibetologijo v Sikkimu in na Sampurnananda sanskritski univerzi v Varanasiju v Indiji. Že 25 let piše učbenike za študij tibetanščine in je profesor tibetanskih študij v Sikkimu. 
Od leta 1990 potuje po celem svetu ter poučuje budizem in meditacijo na univerzah, inštitutih in v budističnih centrih po Evropi, ZDA, Kanadi, Avstraliji in Aziji. Pogosto sodeluje na različnih medverskih, znanstvenih in budističnih srečanjih. Napisal je več knjig o budizmu in nekaj knjig za otroke, v tibetanščini in različnih evropskih jezikih.

Več o Rinpočejevih dejavnostih si lahko preberete na spletni strani www.bodhicharya.org. 

Vljudno vabljeni,

Palpung Ješe Čöling
www.palpung.si
info@palpung.si
Palpung Slovenije na Facebook-u

051 209 259 (Ani Karma Wangmo) 

 

 

27. - 29. julij - Ponovni obisk Ringu Tulku Rinpočeja

Ringu Tulku Rinpoče, 08.05.2012

 Ringu Tulku Rinpoče

U m e t n o s t     s r e č e    I

Seminar na podlagi besedila "Okras osvoboditve" 
tibetanskega budističnega mojstra Gampope.


V Ljubljani, 27. – 29. 7. 2012

 

Priznani budistični učitelj Ringu Tulku Rinpoče bo letos ponovno obiskal Slovenijo. Ob tej posebni priložnosti pripravljamo vikend seminar na temo umetnosti sreče v budizmu. Rinpoče bo na seminarju z naslovom "Umetnost sreče I" učil na podlagi besedila "Okras osvoboditve", ki ga je napisal tibetanski budistični mojster Gampopa.

Vsebina in urnik programa  ‘Umetnost  sreče I’ - "Okras osvoboditve - 1. del" 

  • Petek, 27. julij,  18:00 - 20:30 - Uvodno predavanje - predstavitev budizma, linije Kagju, Gampope in 1. poglavje Okrasa osvoboditve - budova narava

    ·       Sobota, 28. julij,  10:00 - 12:00 2. in 3. poglavje - dragoceno človeško življenje, in 15:00 - 17:00 4. poglavje - nestalnost

··      Nedelja, 29. julij,  10:00 - 12:00 5. poglavje - pomanjkljivosti samsare
           in 15:00 - 17:00 6. poglavje - karma

Gampopa (1079-1153) je en najpomembnejših mojstrov tibetanskega budizma, glavni učenec velikega jogija Milarepe in eden od ustanoviteljev linije Kagju. Znan je po tem, da je združil učenja linij Kadampa in Kagju. 

Z besedilom Okras osvoboditve je v linijo Kagju, v kateri je najpomembnejše Milarepovo učenje o meditaciji Mahamudre, vpeljal Atišova učenja Lamrima ali postopne poti do razsvetljenja, ki so glavna učenja linije Kadampa. 

S študijem besedila Okras osvoboditve lahko pridobimo razumevanje celotne filozofije in prakse budizma. V njem je sistematično in praktično predstavljena celotna pot do trajne sreče, zato ima Ringu Tulku Rinpočejev seminar naslov "Umetnost sreče". 

Rinpoče bo učil seminar "Umetnost sreče" v treh delih, letos bo učil prvi del, "Umetnost sreče I", ki obsega tretjino besedila Okras osvoboditve, študij katerega bo potekal predvidoma tri leta. Teme letošnjega seminarja bodo: budova narava, dragoceno človeško življenje, nestalnost, pomanjkljivosti samsare in karma, zakon vzrokov in posledic. 

Rinpoče je znan po svoji izjemni sposobnosti, da najgloblje resnice predstavi na jasen in dostopen način. Njegovo učenje nas vodi do globokega izkustvenega razumevanja, ki je uporabno tudi v izkušnjah vsakdanjega življenja, zato njegov topel in prijateljski način podajanja znanja cenijo v Dharma centrih širom sveta. 

Priporočamo udeležbo celotnega seminarja, lahko pa se udeležite tudi posameznih predavanj. 
       

Zadnji dan seminarja bo možno tudi vzeti zatočišče, to je obred, s katerim stopimo na pot budizma.

Predavanja bodo potekala v angleščini, s prevodom v slovenščino.

Prispevek za udeležbo: celoten seminar: 80 € (20% popust za študente, brezposelne in upokojence)

·         samo prvi dan: 20 €
·         samo drugi dan: 35 €
·         samo tretji dan: 35

Prireditev je neprofitne narave, prispevki so namenjeni izključno za kritje stroškov organizacije. Budistična učenja so dostopna vsem, zato nas v primeru finančnih težav obvestite, da skupaj poiščemo pravo rešitev.

Lokacija:

Higeja 
Ptujska ulica 19 
Ljubljana – Bežigrad
www.higeja.si/o-nas/lokacija/ 

 

Predhodne prijave so zaželene na info@palpung.si.

Življenjepis Ringu Tulku Rinpočeja
Ringu Tulku Rinpoče je tibetanski budistični učitelj linije Kagju. Študiral je vse različne linije izročil tibetanskega budizma pod vodstvom mnogih pomembnih učiteljev, vključno z N. S. 16. Karmapo in N. S. Dilgo Kjentse Rinpočejem. Osnovno izobrazbo je pridobil v Namgjal inštitutu za tibetologijo v Sikkimu in na Sampurnananda sanskritski univerzi v Varanasiju v Indiji. Že 25 let piše učbenike za študij tibetanščine in je profesor tibetanskih študij v Sikkimu. 
Od leta 1990 potuje po celem svetu ter poučuje budizem in meditacijo na univerzah, inštitutih in v budističnih centrih po Evropi, ZDA, Kanadi, Avstraliji in Aziji. Pogosto sodeluje na različnih medverskih, znanstvenih in budističnih srečanjih. Napisal je več knjig o budizmu in nekaj knjig za otroke, v tibetanščini in različnih evropskih jezikih.

Več o Rinpočejevih dejavnostih si lahko preberete na spletni strani www.bodhicharya.org. 

Vljudno vabljeni,

Palpung Ješe Čöling

www.palpung.si
info@palpung.si
Palpung Slovenije na Facebook-u
051 209 259 (Ani Karma Wangmo) 


Sporočilo Tai Situ Rinpočeja

Tai Situ Rinpoče, 18.04.2012

19.jpg

Pozdravljeni vsi iz Palpunga v Sloveniji -

Za vse vas neprestano molim k Budi, naj bo vaše zdravje odlično in naj bo v vaših življenjih in v vaših družinah vse dobro in naj sovpadejo vse srečne okoliščine, še posebej za vašo dharma prakso. Vse najboljše želim vsem, ki neposredno ali posredno sodelujejo pri delovanju dharma centra. V imenu vseh čutečih bitij se zahvaljujem za vaš trud pri delu centra. Naj bo center uspešen in postane pomemben dejavnik za splošno dobrobit družbe, za osebni razvoj, srečo, reševanje problemov in na koncu seveda za doseganje razsvetljenja. Zmeraj boste v mojih molitvah in želim vam zelo, zelo, zelo dobro leto 2012.

Letos mineva tudi tisoč let od rojstva Marpe prevajalca, prapradeda naše linije in tudi 2600 let odkar se je razsvetlil princ Siddhartha in postal Buda Šakjamuni. Vse najboljše!

tsr-pjc-message-2012-1.MP3

Sporočilo Gyalton Rinpočeja

Gyalton Rinpoče, 10.02.2012

To sporočilo nam pošilja Gyalton Rinpoče iz 3-letnega retreata:

Taši delek! 

Center Palpung iz Slovenije mi je zelo prijazno poslal ljubko razglednico. Vsem se zahvaljujem in vsi ste v mojih molitvah. Center v Sloveniji je zame zelo poseben, ker imam nanj čudovite spomine. Molim zato, da bi napredoval brez vseh preprek in prinesel dobrobit nešteto čutečim bitjem. 

Tukaj v retreatu (meditacijskem umiku) nam gre vsem dobro. Končali smo prvi del Dorje Phagmo prakse in vsi smo pravočasno uspeli dokončati potrebno število recitacij mantre! Zato smo zelo zadovoljni. Slišim tudi, da tudi v retreatu z nunami vse poteka dobro! To me navdaja z veseljem in upanjem, da bodo veliki mojstri tudi v prihodnosti ohranjali našo linijo učenj.

Z blagoslovi in ljubeznijo,

Gyalton Rinpoche

Avdio posnetki učenj v Ljubljani 2011

Ringu Tulku Rinpoče, 10.06.2011

Ringu Tulku Rinpoče je 30. in 31. maja 2011 v Ljubljani v okviru seminarja "Umetnost življenja" učil o Štirih plemenitih resnicah in Osemčleni plemeniti poti, 1. junija pa je podelil iniciacijo Zelene Tare.

RTR 30.5.2011 - 4 Plemenite resnice 1. del

RTR 30.5.2011 - 4 Plemenite resnice 2. del

RTR 31.5.2011 - 4 Plemenite resnice 3. del in 8-člena Plemenita Pot 1. del

RTR 31.5.2011 - 8-člena Plemenita Pot 2. del

RTR 1.6.2011 - O zatočišču

RTR 1.6.2011 - O Zeleni Tari

Video učenje za Palpung Slovenije

Tai Situ Rinpoče, 11.04.2011

11. aprila 2011 je Kenting Tai Situ Rinpoče na prošnjo Palpung Ješe Čölinga v Palpung Šerab Lingu posnel učenje na teme: narava bude, dobrosrčnost, šamata, vsakodnevna praksa in uporabiti težave za prakso dharme.

Prikaži zemljevide, video posnetke in druge medije
Z aktivacijo prikaza predmeta se bodo na vaš računalnik naložili piškotki ponudnikov teh storitev, ki se lahko uporabljajo tudi za sledenje.

Sporočilo študentom v Sloveniji

Tai Situ Rinpoče, 30.12.2010

taisiturinpoche.jpg

Vesel božič in srečno novo leto vsem v Sloveniji. Molim, da bi vsi vi imeli zelo dobro leto. Za nas, ki prakticiramo dharmo je najpomembneje, da živimo srečno življenje brez navezanosti, brez jeze, brez ljubosumja, brez ega, kar je čudovito, krasno in udobno. Ampak izgleda, da je to zelo težko.

Torej, vsi se potrudite po najboljših močeh, jaz pa bom molil, da bo ta čudovita stvar za vas enostavna.

Vem, da si vsakdo izmed vas iskreno želi študirati in prakticirati dharmo, zato bom molil k Budi, da se vam želja izpolni in da boste lahko študirali in prakticirali dharmo brez vsakršnih ovir.

In sedaj imate dobro oporo, ker je Ani-la zaključila 3-letni meditacijski umik. In zakaj je naredila 3-letni meditacijski umik? Seveda v svoje dobro, da bi prišla bližje razsvetljenju, ampak to se nikoli ne bo zgodilo, če tega ne počne v dobro vseh čutečih bitij.

Čeprav bi morali biti nepristranski do vseh bitij, je popolnoma normalno, da lažje pomagamo tem, ki so nam bližje, ki so del naše skupnosti, v primeru Ani-le v njeni skupnosti, članom našega centra. In tako resnično upam in molim, da bo pridobljeno znanje, prakse in izkušnje najbolje izkoristila in vas vse učila po svojih najboljših močeh.

In jaz sem vedno tu in vas gledam in za vas molim. Ok? Želim vam vse dobro.

tai-situ-rinpoche-message-to-pjc.MP3

Sporočilo študentom v Sloveniji

Mingyur Rinpoče, 20.12.2010

mingyurrinpochenew.jpg

Pozdravljeni! Tukaj Mingjur Rinpoče - trenutno sem v Indiji, v Bodhgaji in molim za vse vas. Ravnokar imamo Kagju monlam, kjer delamo veliko aspirativnih molitev.

Kot že veste, bom maja odšel v 3-letni meditacijski umik, vendar ste učenja mahamudre že prejeli in ne mislite, da je dovolj, da svojo domačo nalogo zaključite in da zatem nimate več kaj početi. Na Tibetu nekateri mojstri prakticirajo ngondro celo življenje, ngondro delajo tudi po 16-krat, in ne samo 10.000 ponovitev, pač pa po 100.000 vsake od štirih praks in to 16-krat v celem življenju.

Kar na Tibetu včasih imenujemo osnovna učenja, so pomembnejša od glavnih učenj. In vi ste se že naučili kako meditirati, poleg tega pa se lahko udeležite prvega, drugega in tretjega nivoja učenj Joy of Living (Radost življenja), ki so učenja o bistvu meditacije. Joy of Living so izredno dobra učenja tako za začetnike kot za starejše praktike, celo jaz sam prakticiram meditacije Joy of Living. In ko bom zaključil moj 3-letni meditacijski umik, boste pripravljeni za višja učenja.

In jaz vas bom imel vse v mislih in se vidimo kmalu… no, ne prekmalu. Se vidimo čez 3 leta. Pazite nase in jaz bom tri leta mislil na vas in molil za vas. Lep pozdrav!

mingyur-rinpoche-message.MP3

Sporočilo študentom v Sloveniji

Jamgon Kongtrul Rinpoče, 19.12.2010

Vodja vašega Palpung centra, N.E. Tai Situ Rinpoče, je tudi moj guru in od njega sem prejel številne iniciacije, učenja in transmisije.

Mislim, da bi bilo dobro, da bi praktiki dharme v vašem Palpung centru dharmo prakticirali s čisto motivacijo, kot pravi N.S. Karmapa, in ne samo v besedah. Vse prakse in dejavnosti v dharmi, ki jih delate s takšno motivacijo, z zaupanjem v dharmo in z zaupanjem učitelju Tai Situ Rinpočeju, bodo potem tudi resnično koristile drugim čutečim bitjem.

In čeprav Situ Rinpoče ni tam z vami in vas ne vidi, ko dejansko delate prakso, je to, da prakticirate pod njegovim vodstvom dovolj, da ste v povezavi z njim in je vedno tam z vami.

jamgon-kongtrul-rinpoche-message.MP3

Sporočilo študentom v Sloveniji

Gyaltsab Rinpoče, 19.12.2010

mg_8594_400.jpg
Rinpoče pravi, da upa da bo v našem dharma centru šlo vse dobro in brez ovir. Najpomembneje je, da sledimo učenjem Rinpočejev, ki naš center obiskujejo.

Zelo pomembno je, da imamo vedno dobro motivacijo za vse, kar počnemo, da vse delamo z dobrim srcem in da nikoli ničesar ne počnemo s slabim namenom.

gyaltsab-rinpoche-message.MP3

Sporočilo študentom v Sloveniji

Gyalwang Karmapa, 18.12.2010

Če želite biti praktik dharme, je zelo pomembno, da ste dobrega srca in da ste dober in odgovoren človek.

Drugače, brez teh lastnosti, je težko biti praktik dharme.